2014. április 8., kedd

Mini lekváros bukta

A tegnapi sütés eredménye a lekváros bukta. Ez a másik nagy kedvenc az általános iskolai menzáról, bár ott szép nagyokat adtak, de a tegnap készített verzióm mini bukta lett. Így olyan kis cukik és falatnyik lettek :)

Hozzávalók: 

- 50 dkg liszt
- 1 kocka élesztő ( 2 dkg)
- 2 tojássárgája
- 3 dl langyos tej
- csipet só
- 6 dkg sertés zsír
- 5 dkg porcukor
+ lekvár a töltéshez

Elkészítés:

Először a langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt, egy kanál cukor segítségével. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a két tojássárgáját, a sót, a zsírt , a cukrot és a felfuttatott élesztőt. A tésztát jól eldolgozzuk, hogy szép hólyagos legyen, majd 1 órára langyos helyen (konyharuhával letakarva) pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra és egységes négyszögekre vágjuk. A lapok közepére lekvárt rakunk és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük a buktákat és újabb fél órára pihenni hagyjuk. Zsírral megkenjük a tetejét és a 170 fokosra előmelegített sütőben olyan 25 perc alatt szép aranysárgára sütjük őket. Hidegen szedjük szét, tálaláskor porcukorral szórjuk meg. Lekvár helyett tölthetjük mogyorókrémmel, túróval...

Fázisképek:

1.lépés: Kimérjük a hozzávalókat
2.lépés: Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt
3.lépés: Szépen kidolgozzuk a tésztát
4.lépés: Pihentetjük egy órát
5.lépés: Négyzet (jójó itt téglalap) alakúra vágjuk fel
6.lépés: Lekvárral megtöltjük a tésztát és feltekerjük
7.lépés: Szorosan egymás mellé rakjuk őket és pihentetjük
8.lépés: Aranybarnára sütjük a buktákat
9.lépés: Porcukorral tálaljuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése