2013. október 23., szerda

Almás krémes süti

Sziasztok!

Ma egy finom krémes sütemény receptet hoztam. Tegnap készítettem el először, az alapja a "Csábító házi sütemények" című kötetből van, de alakítottam rajta. 

Hozzávalók:

A piskótához:
- 18 dkg cukor
- 14 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 4 db tojás

Az almás töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- ízlés szerinti fahéj
- 1 evőkanál citromlé

A főzött krémhez:
- 2 csomag főzős vaníliapuding
- 15 dkg cukor
- 3 dl tej
- 2 dl víz
- 3 tojás

Habhoz:
- 2,5 dl habtejszín (cukrozott)
- 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tésztához felverjük a tojásfehérjéket a cukorral és egy csipet sóval. A keményre felvert tojásfehérjékhez hozzáadjuk a tojássárgákat, majd beleszitáljuk a lisztet. Végül hozzáadjuk a megolvasztott, de nem forró vajat. Ha ez kész, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe önjük és 180 fokon megsütjük. (30-40 perc sütőtől függ, tűpróbával kell ellenőrizni)

Eközben az almákat meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés cukorral, citrommal és a fahéjjal addig főzzük, ameddig elfövi a levét. Kihűtjük és hidegen a kész piskótára kenjük. 

A főzött krémhez felverjük a tojásfehérjét a cukor harmadával (5 dkg). A két csomag pudingport  a maradék cukorral (10 dkg) a tejjel és vízzel sűrűre főzzük,közben hozzáadjuk a tojássárgáját és elkeverjük vele. Ha besűrűsödött a krém hozzáadjuk óvatosan a felvert tojásfehérjét is,  de vigyázzunk, nehogy összetörjük a habot. Ha kész picit hűtjük és rákenjük az almás réteg tetejére.

Legvégül elkészítjük a tejszínes réteget. A tejszínt keményre verjük, hozzáadjuk a habfixálót és a főzött krém tetejére simítjuk. Díszítésképpen megszórhatjuk egy kevés őrült fahéjjal. Hűtőben tároljuk. 

Fázisképek:
1. Hozzávalók
 2. Piskóta előkészítése
 3. Kész piskóta sütés előtt
 4. Megsült piskóta
 5. Alma főzése
 6. Alma dinsztelése
 7. Közben a puding főzését is elkezdhetjük
 8. A tojássárgája hozzáadása után, besűrűsődve
 9. Jöhet hozzá a felvert tojásfehérje
 10. A piskótára felkerül a kihűtőt almás réteg
 11. Majd a főzött pudingos réteg következik
 12. Felverjük a habtejszínt
 13. Utolsónak a habtejszínes réteget is felvisszük
 14. Jöhet a tálalás





Jó étvágyat kívánok hozzá!



2 megjegyzés:

  1. Szia! Még decemberben találtam meg ezt a receptet, de azóta már közkívánatra 5x készítettem el. Imádja a család. Köszi, hogy feltetted :)
    Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó hallani, hogy mások is kipróbálják a receptjeimet és még ízlik is nekik :) Te vagy az első visszajelző, én köszönöm, hogy visszajeleztél :) Vivi

      Törlés