2013. november 28., csütörtök

Keleti csemege

Tudom, tudom kissé eltűntem, de most visszatértem. Valahogy nem vitt rá a lélek, hogy begépeljem a recepteket, de ma hozok párat. Kezdjük először is a keleti csemegével, ami nálunk tipikus karácsonyi süteménynek számított. Nem volt olyan karácsonyom, amikor ne lett volna megsütve. 

Hozzávalók:

- ostyalapok (általában 5-6 db van egy csomagban, van aki nápolyilapnak hívja)
- 30 dkg cukor (karamell darabkákhoz)
- 6 egész tojás
- 10 dkg cukor
- 15 dkg dió (ha valakinek nincs diója, helyettesítheti kókuszreszelékkel is)
- 20 dkg vaj
- 35 dkg darált keksz
- 20 dkg étcsokoládé (+ 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál cukor)

Elkészítés:

Először is a tojásokat és a 10 dkg cukrot felverjük, majd a diót (vagy kókuszt) a darált kekszet és a vajat is összekeverjük a többi hozzávalóval. Ezt a keveréket 30-40 percre a hűtőbe rakjuk, majd a kivétel előtt nekiállunk a 30 dkg cukor karamellizálásának. Ha a karamellünk elérte a szép aranysárga színt óvatosan, fokozatosan hozzáöntjük a masszánkhoz, amit közben folyamatosan keverünk. Ha kissé szálkásodna a a karamell ne ijedjünk meg. Néha előfordul. Végezetül ezt a keveréket a nápolyilapok közé kenjük, a tetejére meg csokimázat teszünk. (Viszont még mielőtt rákennénk a csokimázat, előtte 1 éjszakán át a hűtőben kell tárolni lesúlyozva! Bármilyen könyv, vagy nehéz tárgy megteszi.)

Fázisképek:

1.lépés: A cukor és tojás összekeverése
2.lépés: Itt már a behűtött krém és a karamell
3.lépés: Összekeverjük óvatosan a karamellel
4.lépés: A lapok megkenése


6.lépés: Csokoládé olvasztás
7.lépés: Alakul a csokimázunk
8.lépés: Az egy éjszakát pihentetett ostyánkat megkenjük 
Kész a keleti csemege!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése