2014. április 2., szerda

Karamellás banán kehely

Az eredeti recept neve banán monique módra és a Sütnijó oldalán futott vele össze, de picit átalakítottam, saját ízvilágra, ezért kapott új nevet. Akit viszont érdekel az eredeti verzió itt találja meg: Banán monique módra

Hozzávalók a habcsókhoz:

- 5 darab tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 vanília rúd kikapart belseje

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 doboz habtejszín
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál vaj

Hozzávalók a banánokhoz:

- 3-4 banán
- 1 tábla étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál jó minőségű kakaópor
-1-2 evőkanál cukor

Elkészítés: 

A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük egy robotgép segítségével. A porcukrot a keményítővel összeforgatjuk, és a tojáshabba szitáljuk úgy, hogy azt folyamatosan keverjük. Sima csöves habzsákba kanalazzuk, és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre 6-8 nagy banánformát nyomunk belőle. 100 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Eddig mindent úgy csináltam, mint az alapreceptben, bár nálam kissé másként lesz tálalva, pohárdesszertként. Ezek után a banánokat megpucoljuk és elnegyedeljük őket. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokit a vajjal és a kakaóporral, majd a banánokat beleforgatjuk és félretesszük őket száradni. Mivel tettünk bele vajat, ezért a csokoládénk nem fog megtörni a banánon. Amikor a habcsók megsült kivesszük és hagyjuk kihűlni őket. Közben a cukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk. Alacsonyabb hőfokon hozzáadjuk a vajat, és kb. fél deci tejszínt ráöntünk. 1-2 percig kevergetjük, hogy szép sima legyen a bevonat, végül hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a habtejszínt kemény habbá felverjük, majd a karamella 1/3 részét belekeverjük. És akkor jöjjön az édesség összerakása, ami nálam kissé eltér mint már mondtam.

Először fogjuk a poharunkat, tálkánkat és az aljára egy pici karamellt rakunk, majd a habcsókot rámorzsoljuk. Utána mehet rá a karamellás tejszínes keverék, végül az étcsokoládéval bevont banánok. A legtetejét meg megöntözzük a maradék karamellel és el is készültünk vele.

Fázisképek:

1.lépés: Elkészítjük a habcsókokat
2. lépés: Mehetnek a sütőbe, van idejük bőven
3.lépés: Közben megolvasztjuk a csokimázhoz a hozzávalókat
4.lépés: Óvatosan megforgatjuk benne a negyed banánokat
5.lépés: Hagyjuk, hogy a csokimáz megkössön
6.lépés: Közben elkészítjük a karamellát
7.lépés: Óvatosan hozzáadjuk a tejszín egy részét és
hagyjuk kihűlni
8.lépés: Majd a felvert tejszínhez hozzáadjuk a karamell 1/3-át
9.lépés: Összerakjuk a desszertünket és fogyaszthatjuk is
Karamellás banán kehely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése