2013. december 23., hétfő

Bejgli (diós és kakaós)



Bevallom az első bejgli sütésem eredményét pillanthatjátok meg a leírás alatt. Pár hibát elkövettem, tanultam belőle, de az íze isteni, csak a külalakja nem lett a legszebb. A leírásba meg is írom a hibáim, de tudom ajánlani, ez még a dédmamám receptje.


Hozzávalók:

A bejglihez:

1 kg liszt
20 dkg vaj
15-20 dkg zsír
10 dkg cukor ( + a tej felfuttatásához 1 evőkanál)
1 élesztő
2 darab tojás ( a tésztába csak egy kerül)
2 dl tej
1/2 dkg só

A töltelékhez:

40 dkg dió
Ízlés szerint fahéj
Fél citrom lereszelt héja
2,5 deciliter víz
26 dkg cukor

Elkészítés:

Bejgli:

A lisztet, a vajat, a zsírt és 10 dkg cukrot deszkánk elmorzsoljuk. Egy élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük. Tegyünk bele egy egész tojást, sót majd jól összegyúrjuk. Hideg helyen fél-egy óráig pihentetjük. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, a cipót téglalap alakúvá nyújtjuk. Hármat diós, hármat kakaós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket a tészta széléig kenjük (két fólia között egyszerűbb egyenletesre kinyújtani a tölteléket), a két végét ujjnyira visszahajtjuk, felsodorjuk. Sütőpapírral bérelt tepsibe, nem túl közel egymáshoz elhelyezzük. Tojás sárgával megkenve (hosszába) fél órát meleg helyen tartjuk. Utána tojássárgájával (széltében) is megkenjük és teljese száradásig hideg helyen tároljuk. A sütőbe helyezés előtt szépen megszurkáljuk, hogy a lyukakon át a gőz tudjon távozni. Szépen megfog repedezni, ekkor mehet az előmelegített sütőbe. Mérsékelten meleg sütőben (160-170) 30-35 percig sütjük.

A diós töltelék:

26 dkg cukorból és 2,5 deciliter vízből szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük még forrón. Majd mehet bele a citrom lereszelt héja és egy pici fahéj. Ha túl híg lenne, kis zsemlemorzsával sűrítsük be. Ügyeljünk, hogy a töltelék hideg legyen, se sűrű, se híg ne legyen, mert a tészta megreped!

A kakaós töltelék:

Itt nem mértem le bevallom, a tésztát megkentem kissé tejföllel, majd megszórtam kakaóval és cukorral (pici morzsával, hogy a töltelék ne folyjon ki) és feltekertem. 

Fázisképek:

1.lépés: Feltesszük a szirupot főni
2.lépés: Addig a tészta hozzávalóit előkészítjük
3.lépés: Ha jó a szirup leöntjük vele a diót
4.lépés: Mehet bele egy kis morzsa, mert híg lett
5.lépés: Miközben hűl a szirup, kidolgozzuk a tésztát
6.lépés: Pihentetés után nyújtjuk
7.lépés: A diót két fólia között egyengetjük el
8.lépés: Feltekerjük, majd tojássárgájával kenjük meg
9. lépés: Közbe megtöltjük a kakaós rudakat is
10.lépés:A tojásfehérjés kenés után megszáradt mehet a sütőbe.
Hogy mindenki tanuljon a hibámból,
az első adag sütése előtt elfelejtettem megböködni a tésztát és
ezért kirepedt, ne féljünk megböködni a tésztánkat!
Ha elkészültünk vele, felszeleteljük és porcukorral megszórjuk.

Itt már nem felejtettem el a megszurkálást! :)
Diós és kakaós bejglik
 Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek! Jó étvágyat a bejglihez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése