2014. április 9., szerda

Marlenka

Ezt a süteményt még a gyakorlati helyemen ismertem meg és azóta foglalkoztatott az ötlet, hogy nekem is meg kellene sütnöm. Végül rászántam magam, viszont figyelmeztetnem kell mindenkit, kissé időigényes egy sütemény, viszont az íze mennyei!

Hozzávalók a tésztához:

- 70 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 3 evőkanál cukrozatlan jó minőségű kakaópor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál méz
- 2 db tojás
- 1 kávéskanál ecet
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

- 25 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 4-6 evőkanál cukor
- 6 dl tej
- 1 konzerv doboz sűrített tej (340 gramm)

Elkészítés:

Egy mélyebb lábasban a cukrot és a mézes, a vajjal együtt felolvasztjuk közepes lángon. Ha szép aranysárga, akkor az ecetet a szódabikarbónával összekeverjük és a lábasba öntjük. Ne ijedjünk meg felfog habosodni, ezért is kellett a mélyebb lábos. Rögtön belekeverjük a 2 egész tojást, figyeljünk rá, hogy állandóan keverjük és szép simára. Majd levesszük a tűzről az edényt és a meleg masszához hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet, aprólékosan adagoljuk hozzá, hogy ne legyen csomós. Jól kidolgozzuk és ha megvagyunk vele 5-6 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk és letakarva egy órán át meleg helyen hagyjuk pihenni. Ha ezzel megvagyunk sütőpapíron sodorjuk ki a megfelelő méretűre (alul sütőpapír, felül a fólia és így biztos, hogy nem tapad se a nyújtófelületre se a nyújtófára), egy sütőpapírral bélelt kb. 30x40-es tepsibe rakjuk a lapokat és egyesével kisütjük őket. Sütés előtt villával böködjük meg őket, hogy ne puffadjanak fel. 170 fokon 5-8 perc alatt készre sütjük őket. Figyeljünk rá, mert gyorsan megéghetnek!

És akkor jöjjön a krém elkészítése, ehhez a sűrített tejet konzervdobozostól 3 órán át kell főznünk, úgy hogy a víz teljesen ellepje. Fontos, hogy a három órát mindenképp tartsuk be, mert csak így kapjuk meg a barna kása sűrűségű karamellt. Ha letelt a három óra a dobozt kihűtjük és a karamellát a vajjal jó simára és egyneműre kikeverjük. Közben a pudingokat a szokott módon felfőzzük és a kihűlt vajas masszához keverjük. Ha van otthon mehet bele egy kis konyak is.

Összeállítása a következő. A kihűlt lapokat formázzuk, hogy mindegyik lap ugyanakkora legyen. A kihűlt krémmel megtöltjük a lapokat, aki szereti tehet a rétegek közzé a krémre kevés apróra vágott diót is, most én nem tettem bele, szimplán azon okból, hogy elfogyott itthon a dió. A sütemény tetejére a megsült lapokról leforgácsolt darabjaiból reszeljünk. Ezek után a süteményt fóliázzuk körbe és egy estére rakjuk a hűtőbe. Így a lapok megpuhulnak és az ízek összeérnek. Másnap szeletelhetjük és fogyaszthatjuk egy kávé társaságában. 

Fázisképek:


1.lépés: A sűrített tejet 3 órán át főzzük
2.lépés: A vajat, a cukrot és a mézes felolvasztjuk
3.lépés: Hozzáadjuk a szódabikarbónás ecetet, majd a tojást
4.lépés: Félrehúzzuk és csomómentesre keverjük
5.lépés: Elkezdjük hozzáadagolni a kakaós lisztet
6.lépés: Fokozatosan keverjük hozzá..
7.lépés: Teljesen eldolgozzuk benne a lisztet és cipókra szedjük
8.lépés: Fóliába tekerve pihentetjük egy órát
9.lépés: Sütőpapír és fólia között kinyújtjuk
10.lépés: Majd villával megbökjük és kisütjük a lapokat egyesével
11.lépés: Formára vágjuk a lapokat, hogy egységesek legyenek
12.lépés: A lehullott darabokat ledaráljuk a tetejére
13. lépés: A krémet összeállítjuk
14.lépés: Elkezdjük a rétegezést, aki akar itt tehet rá még diót
15. lépés: Addig folytatjuk ezt, ameddig el nem fogynak a lapok
16.lépés: A legvégén a krémre szórjuk a ledarált lapmaradékokat
17.lépés: Így nézz ki a lefóliázás előtt, kicsit csúnya, de finom
18.lépés: Fóliázzuk és egy estére a hűtőbe pihentetjük


Sajnos az éjszakai pihentetés utáni állapotról nincs képem, mert elfelejtettem lefényképezni. Akkor kissé "összeesik" a sütink, de csak azért, mert megszívja magát a finom krémmel, a lapok visszapuhulnak és egységes finom ízű nyalánksággá változik az egész. Megéri a sok tökölést, mert a legfinomabb ételek egyike!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése