2014. április 7., hétfő

Kakaós csíkos kalács

Jöjjön az általános iskolai kedvenc reggelim a finom csíkos kalács! :)

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt
- 1 kocka élesztő
- 1 darab tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 kis dobozos joghurt ( 2dl)
- 1 dl tej
- fél citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy csipet só
+ 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
+ 3 evőkanál víz

Elkészítés:

A langyos tejbe egy kanál cukrot rakunk és hozzáadjuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a joghurtot, a vajat, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a csipet sót. Ha ezekkel megvagyunk hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd jól kidolgozzuk a tésztát. Szép hólyagosra, majd a tésztát kettéválasztjuk és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaós vizes keverékünket (4 ek. kakaó + 2 ek. víz) és azzal is jól eldolgozzuk. A mostani kakaós és sima tésztánkat két különböző tálba rakjuk és konyharuhával letakarva meleg helyre rakjuk egy órára kelni. Ha duplájára nőtt mindkét tésztát kettéosztjuk és egyesével kinyújtjuk őket.  Az egyik fehéret alulra rakjuk, majd rátesszük a kakaósat és feltekerjük. A másik két résszel is megismételjük ezt. Sütőpapírral bérelt sütőformába rakjuk őket és újabb fél órára kelni hagyjuk a kalácsokat. Sütés előtt tojással megkenjük és 160 fokos előmelegített sütőbe dugjuk. 40 perc alatt szépen megsül, ha véletlen gyorsabban pirulna a teteje takarjuk le egy alufóliával és úgy süssük tovább. 

Én legjobban vajjal és lekvárral szeretem enni, párom inkább a sima kalácsra és kakaó párosra esküszik.

Fázisképek:

1.lépés: Kimérjük a hozzávalókat és eldolgozzuk a tésztát
2.lépés: A tésztát kettéosztjuk és kakaót gyúrunk az egyik felébe
3.lépés: Hagyjuk pihenni a tésztákat
4.lépés: Kinyújtjuk a sárga tésztát
5.lépés: Majd a kakaós tésztát is
6.lépés: A sárga lap alulra kerül, a kakaós rá és feltekerjük
7.lépés: A feltekert kalácsokat újabb fél órára hagyjuk pihenni
8.lépés: Felvert tojással megkenjük és mehet is a sütőbe
9. lépés: Elkészült a kakaós csíkos kalács

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése