2014. március 21., péntek

Házi hamburger (nem bolti zsömlével)

Utálom a bolti hamburger zsemléket, el se tudom mondani mennyire. Ezért a mostani hambikhoz kerestem egy pár zsemlereceptet a neten és kis kísérletezgetés után kialakult a mostani recept, ami nekem bevált, ezért csak ajánlani tudom.

Hamburger zsemle hozzávalói:

- 60 dkg liszt
- 2 dl tej (langyos)
- 1 kocka élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 4 dkg repceolaj
- 1 tojás

+ tojás a kenéshez és szezámmag a tetejére

Hamburger húspogácsa hozzávalói:

- 50 dkg darált sertés-marha hús
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma (nem volt itthon lila hagymám, különben az került volna bele)
- 1 tojás
- 2 kávéskanál bors (én szeretem a borsot, de aki nincs oda érte, tehet bele kevesebbet is)
- ízlés szerint só
- zsemlemorzsa (akkora mennyiség, hogy összefogja a pogácsákat, ez az adott hústól is függ)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál petrezselyemzöld apróra vágva
- leheletnyi cayenne bors
- leheletnyi szárított chili pehely
- fél evőkanál sertészsír

Hamburger zsemle elkészítése:

A hozzávalókat kimérjük, az élesztőt a langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk. Majd összedolgozzuk a tészta hozzávalóit és letakarva (konyharuhával) meleg helyre rakjuk 40-50 percre pihenni. Ha szépen megkelt, lisztezett felületen 7-9 részre osztjuk a tésztát, majd zsemle alakúra  formázzuk a darabokat és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk pihenni 5-10 percet. Pihenés után a felvert tojással megkenjük a tetejét és megszórjuk szezámmaggal és mehet az előmelegített 170 fokos sütőbe, míg szép aranysárga nem lesz ez kb. 10-15 perc.

Hamburger húspogácsa elkészítése:

A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, a petrezselyemzöldet is felaprítjuk majd hozzáadjuk a darált húshoz. Hozzáütjük a tojást, a sertészsírt és a további fűszereket, majd összedolgozzuk rendesen. Ha túl lágy a masszánk mehet hozzá a zsemlemorzsa, de vigyázzunk, mert ha sokat adunk hozzá akkor száraz lesz a pogácsánk. Kóstoljuk meg és ha kell még hozzá valami fűszer, akkor ízesítsünk utána. Ha ez megvan nedves kézzel (víz v olaj) formázzunk pogácsákat annyi darabot, ahány zsemlénk van és alufóliával bélelt tepsibe (előzőleg a fóliát megkentük pici olajjal) pakoljuk egymás mellé, ha nem férne el az összes, akkor egy újabb fóliaréteggel válasszuk el a pogácsáktól és lehet tovább pakolni. Ezután a tálca mehet egy órára a fagyasztóba, hogy jól áthűljön és ne essen szét sütés közben. 

Összeállítás:

Itt mindenkire egyénileg bízom, hogy rakja össze a saját hamburgerét, de van pár ötletem, amitől finomabb lehet. Az első, hogy a hamburger zsemléket félbevágjuk és abba az edénybe, amiben a húspogácsákat sütöttük megpirítjuk-átmelegítjük a pogácsák felületét. Így nem csak meleg lesz, de a finom húsból kifojt szaftot is magába szívja. A másik, én saját paradicsomszósszal szoktam megkenni ketchup helyett, de azt egy másik posztba fogom közölni, mivel most elmaradt. A hamburgerbe természetesen minden kerülhet amit szeretünk, sajt, gomba, saláta, hagyma, erős paprika, grillezett zöldségek, magos mustár stb. csak a hűtőnk tartalma szabhat határt ;)

Fázisképek:

1.lépés: Hozzávalók kimérése
2.lépés:Tészta összedolgozása
3.lépés: A megkelt tészta részekre osztása, majd pihentetés
4.lépés: Második pihentetés után, mehet a sütőbe

5.lépés: A szépen megsült hamburger zsemlék
6.lépés: A húspogácsa kidolgozása
7.lépés: Ha szépen megformáztuk őket, mehetnek a fagyóba
8.lépés: Majd kis pihi után jöhetnek ki a fagyóból :D
9.lépés: Forró olajba kisütjük a húspogácsákat
10. lépés: Leitatjuk a felesleges zsiradékot
11.lépés: Itt jön az extra trükk, amit írtam is
Bocsánat, de a rétegezést nem fényképeztem le, alig vártam, hogy ehessek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése