2013. december 21., szombat

Mézeskalács

Végre megjöttem a régebben beígért mézeskalács receptemmel, idén ezt nem készítettem el, de tudom ajánlani ezt is. Nem olyan gyors az elkészítése, mint a másik receptem, de jó sok és finom sütike jön ki belőle. Ebből a fajtából nyugodtan készíthetünk mézeskalács házikót is, a másikat ehhez nem ajánlanám, mert ahhoz túl omlós. :)

Hozzávalók: (kb. 140 darabhoz)

- 1 kg liszt
- 0,5 kg porcukor
- 6 darab tojás
- 20 dkg méz
- 1 dkg szódabikarbóna
- 12, 5 dkg margarin
- egy késhegynyi szegfűszeg
- 1 dkg fahéj 
+ itt használhatunk a jól bevált mézeskalács fűszerkeverékünket

Díszítéshez a hozzávalók:

- 2 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- pár csepp citromlé

Ezt vízgőz felett felverni! Látni fogjuk mikor jó!

Elkészítés:

Először a margarint és a mézet, a fűszerkeverékkel összeolvasztjuk, majd lehűtjük. A többi hozzávalót kimérjük, átszitáljuk egy tálba, majd összegyúrjuk a kihűlt mézes keverékkel majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk fóliával letakarva. Másnap kinyújtjuk és formákra szaggatjuk. Jól lisztezzünk alá. A formákat egy tojás fehérjével megkenjük sütés előtt. 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni és lehet díszíteni majd fémdobozba tárolni.

Tavalyi képek:




Itt nem 1 kilóból hanem 6-ból készült :D
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése