2014. február 3., hétfő

Kétrétegű narancsos-csokoládés krémes

Eltűntem egy hosszabb időre, de igazából nem álltam le a sütéssel- főzéssel, csak begépelni nem volt kedvem. Sajnos olyan receptekkel kísérletezgettem, amik elkészítése nem egy fél órás munka, de annál finomabbak. Akkor jöjjön az első, ami a kétrétű, narancsos-csokoládés krémes néven fut és az Ízes élet blogerétől Mautner Zsófitól lestem el. Az eredeti recepttől eltértem pár helyen, szimplán azért mert pl. mi nem szeretjük a marcipánt, nem is volt itthon stb. Azért belinkelem az eredeti receptet is, ezt is tudom ajánlani: http://izeselet.hu/receptek/ketretegu-narancsos-csokolades-kremes/ és van hozzá egy videós link is (megjegyzem, szerintem a videóba nem pontosan azt csinálják, mint ami a receptben le van írva, de egy útmutatásnak jó lesz, ajánlom megnézni).

Hozzávalók: 

Sárga krémhez: 

(Ezt a mennyiséget 3x készítsétek el, hogy elég krém legyen hozzá, vagyis 3 tojássárgájával, de a vanília rúdból természetesen nem kell 3) Én az első elkészítéskor csak egy adagnyit csináltam és ezért lett kevés krémem, de másodszori sütésre már javítottam.

- 1,1 dl tej
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 1 dkg keményítő
- 1 db vaníliarúd 

Csokoládé ganache: 

- 7 dkg tejszín
- 5 dkg étcsokoládé

További hozzávalók:

- 1 csomag mélyhűtött leveles tészta
- ízlés szerinti narancslekvár (eredetileg marcipánt ír, de mi utáljuk, ezzel is ugyanolyan finom volt)
- 4 dkg csokoládé (nekem biztos több volt picivel)
- 2 dkg kakaópor
- 30 dkg tejszínhab
- 30 dkg sárgakrém

Elkészítés:

1. A vajas, leveles tésztát kinyújtjuk egyenlő vastagságúra (lehet már lapokban is venni, én olyat használtam) és 3 egyenlő szélességű és hosszúságú téglalapra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a lapokat és megszórjuk porcukorral, majd egy újabb sütőpapírt borítunk a tésztára és végül egy sütőlapot/tepsit, bármit, amivel egyenlő súlyt tudunk biztosítani, lefedjük. 180 fokon 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. 

2. Elkészítjük a csokoládé ganache-t. Felforraljuk a tejet és félrehúzzuk, majd a csokoládét felolvasztjuk benne, egészen addig, míg sűrűbb, fényes csokoládékrémet kapunk. Ne ijedjünk meg, nem fog egyből besűrűsödni, picit legyünk türelemmel.

3. Ezek után nekiállhatunk a cukrászkrémnek (sárga krémnek). Hideg tejben elkeverjük a keményítőt, majd felforraljuk és hozzáadjuk a csipet sót. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vanília rudat (melyet félbevágtunk előtte és kikapartuk a magját). A kikevert tojássárgájához hozzákeverjük fokozatosan a forró tejet és összekeverjük vele. Majd visszaöntjük a lábasba és besűrítjük. Utána kihűtjük.

4. Felverjük a tejszínhabot.

5. A következő krémeket kell kapnunk az összeállatás előtt:

A. Csokoládé ganache
B. Sárga krém fele + kakaópor + olvasztott csokoládé + felvert tejszínhab fele = csokoládé krém
C. Sárga krém másik fele + a felvert tejszínhab másik fele = habos sárga krém

6. Jöjjön az összeállítás. Először is a három lapból az egyiket megkenjük a ganache-zsal, majd hűtőszekrényben megdermesztjük. A másik lapot megkenjük narancslekvárral. Ugyanerre a lapra kenjük rá a csokoládé krémet (B) és hagyjuk erre is megdermedni picit. Ha ezzel megvagyunk kivesszük a hűtőből a csokoládé ganache-zsal bevont lapunkat és hat egyenlő részre vágjuk. Majd kivesszük a csokoládé krémes lapunkat és annak a tetejére rakjuk és a szeleteket óvatosan átvágjuk. (Igen jól látjátok, mindig alulról fogunk építkezni, majd meglátjátok.) A harmadik lapot megkenjük a habos sárga krémmel (C) és erre a lapra rátesszük az eddig felvágott lapokat, majd ezt is átvágjuk.  El is készültünk, de majd a képeken jobban fog látszani. Ha bármi kérdés is van, szívesen válaszolok rá.

Fázisképek:


1.lépés: Fogjuk a tésztát és 3 felé vágjuk.
2.lépés: Lesúlyozzuk és mehet a sütőbe
3.lépés: Elkészítjük a csokoládés ganache-t
4.lépés: Kész a ganache, mehet hűlni
5.lépés: Elkészítjük a sárga krémet
6.lépés: Fehéredésig keverjük a tojássárgáját és a cukrot
7.lépés: Miután visszaöntöttük a lábasba ilyen szép sűrű lett
8.lépés: Közbe elkészültek a lapok, hűlhetnek ők is
9.lépés: A sárga krémet is kihűtjük
10.lépés: Az egyik lapot megkenjük a csoki ganache-zsal
11.lépés: A második lapot a narancslekvárral kenjük meg
12.lépés: Elkészítjük a csokoládés krémet (B)
13. lépés: Megkenjük a krémmel (B) a narancsos lapot
14.lépés: Rárakjuk a ganache-zsal megkent lapokat és felvágjuk
15.lépés:Majd a sárga krémes (C)lapra rakjuk és azt is felvágjuk
Kétrétegű narancsos-csokoládés krémes
Kétrétegű narancsos-csokoládés krémes elkészült!

 Amilyen pepecselős olyan finom ez a sütemény. Ha bármiben elakadtál csak írj és segítek kibogozni. Jó étvágyat hozzá!



1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szeretettel meghívlak blogger játékra.
    http://anyakerekmeg.blogspot.hu/

    VálaszTörlés