2014. február 11., kedd

Napraforgómagos kenyér

Újabb kenyérsütéssel próbálkoztam, most megosztom veletek a receptem. Annyit megjegyeznék, hogy én kissé elméreteztem a sütéshez a formát, legközelebb két formába sütöm, mert sajnos kinőtte sütés közben, de az ízén viszont nem változtat, csak picit ormótlanabb lett.

Hozzávalók:

- 50 dkg fehér liszt
- 50 dkg napraforgóliszt (magokkal)
- 4 dkg friss élesztő
- 4 dl langyos víz 
- 2 dkg só
- 5 dkg napraforgóolaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál tejpor

Elkészítés:

Egy deciliter langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport és az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Közben a liszteket, a sót átszitáljuk egy tálba, majd mélyedést alakítunk ki középen és beleöntjük a megfutott élesztőt, apránként hozzáadagoljuk a maradék vizet és olajat, majd szép simára dagasztjuk a tésztánkat. Ruhával letakarjuk (miután a tészta tetején gyengén megszórtuk liszttel) és 45-50 percig kelni hagyjuk meleg helyen. Utána óvatosan átgyúrjuk, majd kettéosztjuk (tanulva a hibámból) majd a formába helyezzük (ami lehet őzgerinc,tortaforma,jénai, kerámiatál stb.) és újabb 30 percig pihentetjük. Azért jó, ha formába sütjük és nem sima sütőlapon, mert így a kenyér megőrzi a szép formáját és nem deformálódik el. Tetejét sütés előtt megkenjük tejjel és közepesen előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Aztán ehetjük is, persze hagyjuk kihűlni különben nem lehet szépen szeletelni :)

Fázisképek:

Hozzávalók
1.lépés:Élesztő dolgozik, lisztes keverék átszitálása megtörtént
2. lépés: Szépen kidolgozzuk a tésztát
3.lépés: Megszórjuk a tetejét liszttel
4.lépés: Majd letakarjuk és hagyjuk pihenni
5.lépés: A formákat kiolajozzuk
6.lépés: Majd megint pihentetjük a tésztát, aztán süthetjük
7.lépés: Még melegen a sütőből
Napraforgómagos kenyér :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése