2014. január 17., péntek

Egyszerű fánkocska

Napok óta bármerre nézek, csak fánkot látok minden gasztroblogon, de még a facebookon is. A látvány megtette a hatását,ma nekiálltam egy fél kiló lekeverésének és kisütésének. Mivel ketten vagyunk gondoltam nem mind az ötven fánkocskát sütöm ki, a fele ment a hűtőszekrénybe lefóliázva, majd kisütöm frissen ha elfogyott a mai adag.

Hozzávalók:

- 3 dl tej
- 1 egész kocka élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 darab tojássárgája
- 1 pohárka rum (nekem most nem volt, ezért rumaroma ment bele, ne sajnáljuk)
- pici só
- 50 dkg liszt

+ olaj a sütéshez

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd mehet hozzá az egy evőkanál porcukor és hagyjuk felfutni. Addig egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a sót, az olvasztott vajat, a rumot és ha felfutott az élesztő, azt is . Közepes keménységű kelt tésztát készítsünk. Dolgozzuk ki rendesen, hogy szép hólyagos tésztát kapjunk. Miután szép sima felületű a tésztánk enyhén lisztezzük meg a tetejét. Langyos helyen konyharuhával letakarva kb. 30-45 perc alatt másfélszeresére kelesztjük. A kelés után kilisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat. Fánkszaggatóval (nekem annak híján vizespohárral) kiszaggatjuk és újabb 30 percre pihenni hagyjuk, persze itt is letakarjuk konyharuhával. A fánkocskákat közepesen meleg olajba elkezdjük kisütni. 

FONTOS, hogy a sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön  az olajban alulra, azaz fordítva rakjuk bele. Ha nem így teszünk nem lesznek szép szalagosak a fánkjaink. Aztán fontos még, hogy a sütés elején az edényt fedjük le egy fedővel és úgy süssük a fánkokat aranysárgára, majd megfordításuk után már nem kell a fedőt visszatenni. Csepegtessük le a fölösleges zsiradékot a fánkokról, majd szórjuk meg porcukorral és fogyaszthatjuk is. Akár töltve, akár lekvárral csak ajánlani tudom, mert nagyon finom sütemény lesz belőle. 

Megjegyzés: Az olajjal tényleg vigyázzunk, mert ha túl forró olajba tesszük, kívül hamar megsül, de belül nyers marad, míg ha nem kellőképp meleg az olajunk, megszívja magát a fánk és az minden csak nem finom. Az egészségünkről már nem is beszélve.

Fázisfotók:

1.lépés: Előkészítünk mindent a tészta dagasztásához
2.lépés: Itt már kidolgoztam a tésztát, mehet a melegre
3.lépés: Meleg helyen pihentetjük, hogy nőhessen
4.lépés: Hoppá, hoppá megnőttünk :)
5.lépés: Jöhet a nyújtás...
6.lépés: Majd a szaggatás...
7.lépés: Újabb csendes pihenő következik :)
8.lépés: Először az egyik oldal, lefedve, fordítva berakva
9.lépés: Majd a másik oldal, már nem lefedve
10.lépés: Aranysárgára sütjük őket
11.lépés: Mehet rá a porcukor...
12.lépés: Aztán kezdődhet az evészet! :D

A receptet, gyerekkel is bármikor el lehet készíteni, csak vigyázzunk az olajnál, azt inkább az anyuka/apuka végezze, de a többibe biztos segít a kis lurkó/k is :) Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése