2013. november 28., csütörtök

Spenótos rizottó magyaros májjal

Spenótos rizottó magyaros májjal, ami igazából nem a hivatalos magyaros máj, de mégis milyen más nevet kaphatott volna? :) A lényeg, hogy ez az étel is a szívemhez nőtt és imádom.

Hozzávalók a rizottóhoz:

- 15 dkg rizottónak való rizs (ebben az esetben tényleg csak ez jó!)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1 liter csirkealaplé
- 10 dkg parmezán sajt
- 3 marék friss spenótlevél csíkra vágva

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A vaj felével megpároljuk a kockára vágott hagymát és a csíkokra vágott spenótleveket.Ha megfonnyadt hozzáadjuk a rizst és 1-2 percig pirítjuk, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá felváltva az alaplevet és a bort. Közben belereszeljük a fokhagymát is. Ezt a folyamatot egészen addig ismételjük, ameddig a rizsünk megpuhul, majd utána hozzáadhatjuk a parmezánt. Ízesítjük pici sóval és őrölt borssal. Hagyjuk 8-10 percet pihenni, majd keverjük hozzá a maradék vajunkat és kész is a rizottónk.

Fázisképek:

1.lépés: Hagyma párolása
2. lépés: Mehet rá a spenót
3.lépés: Így néz ki mikor lehet rá a rizs
4.lépés: Szóval hozzáadjuk a rizst
5.lépés: Felváltva bor, húsalaplé... :)
6.lépés: A reszelt parmezán helyett most gouda sajt került bele
Itt a kész fogás a májjal karöltve :)

Hozzávalók a magyaros májhoz:

- 300 gramm sertésmáj
- liszt a máj bevonásához
- só
- bors
- őrölt paprika

Elkészítés:

A májat vékony csíkokra szeletelem, majd a borssal és fűszerpaprikával ízesített liszthez keverem. Olajat hevítek (fokhagymás olajat, de ha nincs reszelhetünk a sima olajunkba is fokhagymát, csak vigyázzunk nehogy megégjen és ezáltal keserű legyen!) és mikor elértem a megfelelő hőmérsékletet (ne legyen forró az olaj!) akkor a csíkokra vágott májat beleteszem és megsütöm. Végezetül sózom, mert ha előtte sóztam volna, akkor a máj megkeményedett volna. A rizottóval tálalom, de petrezselymes burgonyával is szívesen ajánlom. 

Fázisképek:

1.lépés: A lisztet ízesítjük paprikával, borssal
2.lépés: Mehet hozzá a csíkozott máj
3.lépés: Aztán következik az olaj 
4.lépés: Végül készre sütjük a májat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése