Az egyik kedvenc almás sütemény receptem, amit most megosztok veletek. A következő recept egy adagra vonatkozik, de nálunk annyira szeretjük, hogy általában dupla adagot készítek belőle.
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 15 cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 1 kg alma
- cukor (az alma édességétől függ ízlés szerint)
- fahéj
. 10 dkg vaj
- ha szükséges pár csepp citromlé
Kenéshez:
- 2 tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztből, cukorból, margarinból, tojássárgájából és a tejfölből tésztát gyúrunk. Két részre vesszük, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe rakjuk pihenni. A könnyebb kezelhetőség miatt fóliák között tepsi nagyságúra nyújtjuk az egyik lapot, majd a kiolajozott tepsibe terítjük. Rátesszük a cukorral, citrommal és fahéjjal megdinsztelt reszelt almát. ( Az almát addig főzzük, ameddig elfövi a levét, majd 10 dkg vajat keverünk hozzá és kihűtjük mielőtt rátennénk a tésztára). Miután rátettük az almát, kinyújtjuk a második lapot és ráterítjük az almás töltelékre. Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk (derelyeszaggatóval akár meg is díszíthetjük a tetejét) és szép aranysárgára sütjük. Olyan 160-170 fokon. Porcukorral megszórva tálalhatjuk.
Extra tipp: Ha véletlen túl nedvesnek találnánk az almás töltelékünket keverjünk hozzá egy kevés morzsát vagy darát, hogy a megfelelő állagot kapjuk és ne ázzon el a tésztánk.
Fázisképek:
1.lépés: A hozzávalók kidolgozása |
2.lépés: Jól dolgozzuk ki a tésztát |
3.lépés: Bontsuk 2 részre és irány a hűtő |
4.lépés: Közbe dinszteljük meg az almát |
5.lépés: Nyújtsuk ki |
6.lépés: Terítsük a tepsinkbe |
7.lépés: Mehet rá az alma |
8.lépés: Sajnos rosszul feleztem el, ezért nem tudtam egyenlőre kinyújtani, de ez csak egy kis szépséghiba az ízén nem változtat :) |
9.lépés: Megsült ideje felszeletelni |
Jó étvágyat hozzá!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése