2013. november 21., csütörtök

Finom almás pite

Az egyik kedvenc almás sütemény receptem, amit most megosztok veletek. A következő recept egy adagra vonatkozik, de nálunk annyira szeretjük, hogy általában dupla adagot készítek belőle. 

Hozzávalók:

Tészta:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 15 cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl

Töltelék:
- 1 kg alma
- cukor (az alma édességétől függ ízlés szerint)
- fahéj
. 10 dkg vaj
- ha szükséges pár csepp citromlé

Kenéshez:
- 2 tojásfehérje

Elkészítés:

A lisztből, cukorból, margarinból, tojássárgájából és a tejfölből tésztát gyúrunk. Két részre vesszük, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe rakjuk pihenni. A könnyebb kezelhetőség miatt fóliák között tepsi nagyságúra nyújtjuk az egyik lapot, majd a kiolajozott tepsibe terítjük. Rátesszük a cukorral, citrommal és fahéjjal megdinsztelt reszelt almát. ( Az almát addig főzzük, ameddig elfövi a levét, majd 10 dkg vajat keverünk hozzá és kihűtjük mielőtt rátennénk a tésztára). Miután rátettük az almát, kinyújtjuk a második lapot és ráterítjük az almás töltelékre. Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk (derelyeszaggatóval akár meg is díszíthetjük a tetejét) és szép aranysárgára sütjük. Olyan 160-170 fokon. Porcukorral megszórva tálalhatjuk. 
Extra tipp: Ha véletlen túl nedvesnek találnánk az almás töltelékünket keverjünk hozzá egy kevés morzsát vagy darát, hogy a megfelelő állagot kapjuk és ne ázzon el a tésztánk. 

Fázisképek:

1.lépés: A hozzávalók kidolgozása
2.lépés: Jól dolgozzuk ki a tésztát
3.lépés: Bontsuk 2 részre és irány a hűtő
4.lépés: Közbe dinszteljük meg az almát
5.lépés: Nyújtsuk ki 
6.lépés: Terítsük a tepsinkbe
7.lépés: Mehet rá az alma
8.lépés: Sajnos rosszul feleztem el, ezért nem tudtam egyenlőre kinyújtani,
 de ez csak egy kis szépséghiba az ízén nem változtat :)
9.lépés: Megsült ideje felszeletelni

Jó étvágyat hozzá!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése