2013. november 18., hétfő

Kakukkfüves rizottó

Végre ide is eljutok, hogy begépeljem az első és szerintem finomra sikeredett rizottóm receptjét. Csak ajánlani tudom, először a németországi gyakorlatom során találkoztam vele (és igaz ott készítettem, de csak segítséggel) és azóta kacérkodtam az ötlettel, hogy meg kellene csinálnom egyedül is. Hát a héten eljött ennek az ideje is, tessék: 

Hozzávalók:

- 15 dkg rizottónak való rizs (ebben az esetben tényleg csak ez jó!)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1 liter csirkealaplé
- 5-5 dkg krémsajt és parmezán sajt (a krémsajt elhagyható, de sokkal lágyabb lesz tőle a rizottónk, ha mégis elhagyjuk akkor pótoljuk parmezánnal az elvett mennyiséget)
- 5-6 szál kakukkfű

Elkészítés: 

A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A vaj felével megpároljuk a kockára vágott hagymát. Ha megfonnyadt hozzáadjuk a rizst és 1-2 percig pirítjuk, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá felváltva az alaplevet és a bort. Közben belereszeljük a fokhagymát is. Ezt a folyamatot egészen addig ismételjük, ameddig a rizsünk megpuhul, majd utána hozzáadhatjuk a krémsajtot és a parmezánt. A friss kakukkfüvet az utolsó kanál alaplénél adjuk hozzá miután az apró leveleit lehúzgáltuk a fás ágakról, hogy megpuhuljon, de mégse veszítse el a finom ízét. Hagyjuk 8-10 percet pihenni, majd keverjük hozzá a maradék vajunkat és kész is a rizottónk. 

Fázisképek:


1.lépés: Készítsünk alaplét
2.lépés: Pirítsuk meg a hagymát
3.lépés: Mehet hozzá a rizs
4.lépés: Jöhet a fokozatos felöntés, itt borral
5.lépés: Majd egy kanál alaplé
6.lépés: addig folytatjuk míg megfő a rizs
7.lépés: Hozzákeverjük a krémsajtot
8.lépés: Majd a parmezánt, később a vajat
Kész a rizottónk, sajnos a képen nem jön át rendesen, de attól még finom

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése