2016. február 25., csütörtök

Rigó Jancsi szelet

Kissé megkésve, de meghoztam az egyik kedvenc csokis sütim receptjét is.



Hozzávalók a tésztához:

-          7 egész tojás
-          6 evőkanál hideg víz
-          4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-          13 evőkanál kristálycukor
-          9 evőkanál liszt
-          1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

-          8 deciliter tejszín
-          2 evőkanál zselatin vagy 10 lapzselatin
-          12 dekagramm vaníliás cukor
-          6 dekagramm cukrozatlan kakaópor

Tetejére: 

-          200 gramm jó minőségi csokoládé (70-80%)
-          2 evőkanál vaj

Elkészítés:

A 7 tojásfehérjét és a 6 evőkanál hideg vizet, a csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzá adagoljuk a 13 evőkanál cukrot. Egyenként hozzáöntjük a tojás sárgákat, majd mehet bele a kakaópor és a 9 evőkanál liszt (fokozatosan). Egy sütőpapírral bélelt gáz tepsibe öntjük a masszát és 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Fél óra leteltével végezünk egy tűpróbát, de előtte ne nyissuk ki a sütőt, mert a tésztán összeeshet!

Míg a tészta sül elkészítjük a krémet. A lapzselatint 10 percig áztatjuk egy kevés hidegvízben, majd kicsavarjuk és egy kevés forró vízzel felöntjük, hogy elérjük a kellő állagot. Eközben a tejszínből kemény habot verünk és hozzáadjuk a 6 dkg kakaót és a 12 dkg vaníliás cukor. Ha ezzel megvagyunk, akkor fokozatosan és lassan hozzáadagoljuk a zselatint folyamatos keverés mellett.

Eközben megsült a tésztánk, amit félrerakunk hűlni, majd kettévágunk, hogy két vékony tésztaréteget kapjunk. Az egyik lap tetejét megkenjük a tejszínes krémmel, a másik lapot vízgőz fölött olvasztott jó minőségű csokoládéval (a csokit és a vajat együtt olvasztjuk, hogy szép csillogó és könnyen vágható csoki réteget kapjunk) vonjuk be. Ha megkeményedett a csokis lapunk teteje kissé, akkor vágjuk fel a felhelyezés előtt a lapot kisebb kockákra, mert így nem nyomjuk szét az alatta elterülő krémet szeletelés közben. Jó tanács: ha a tésztalap kihűléséig a krémünket a hűtőbe raknánk és ott esetleg becsomósodna, akkor egyszerűen keverjük ki még egyszer csomómentesre robotgéppel.

Tálalás:

Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szabályos szeleteket vágunk és tejszínhabbal dekoráljuk. Jó tanács: szeletelés előtt, ha van időnk tegyük a sütinket a hűtőbe, hogy könnyebb legyen szeletelni. 

Fázisképek: 

1.lépés: A felvert tojásfehérjéhez adagoljuk egyesével a sárgákat

2.lépés: Majd mehet hozzá a kakaó és a liszt, végül a sütés

3.lépés: Addig beáztatjuk a zselatint és kimérjük a hozzávalókat
a krémhez

4.lépés: Felverjük a tejszínt

5.lépés: Hozzáadjuk a cukrot és a kakaót, majd a zselatint

6.lépés: A megsült lapot kihűtjük és félbevágjuk

7.lépés: Csokit olvasztunk

8.lépés: Megkenjük az egyik lapot

9.lépés: Majd a másik lapot a krémmel vonjuk be

10.lépés: Felszeleteljük a csokis lapunkat

11.lépés: Összerakjuk a sütinket és mehet a hűtőbe

12. lépés: Jöhet a tálalás

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése