Hozzávalók a tésztához:
-
7 egész tojás
-
6 evőkanál hideg víz
-
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-
13 evőkanál kristálycukor
-
9 evőkanál liszt
-
1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
-
8
deciliter tejszín
-
2 evőkanál zselatin vagy 10 lapzselatin
-
12 dekagramm vaníliás cukor
-
6 dekagramm cukrozatlan kakaópor
Tetejére:
-
200
gramm jó minőségi csokoládé (70-80%)
-
2 evőkanál vaj
Elkészítés:
A 7 tojásfehérjét és a 6 evőkanál
hideg vizet, a csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzá adagoljuk a 13
evőkanál cukrot. Egyenként hozzáöntjük a tojás sárgákat, majd mehet bele a
kakaópor és a 9 evőkanál liszt (fokozatosan). Egy sütőpapírral bélelt gáz
tepsibe öntjük a masszát és 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Fél óra
leteltével végezünk egy tűpróbát, de előtte ne nyissuk ki a sütőt, mert a
tésztán összeeshet!
Míg a tészta sül elkészítjük a krémet.
A lapzselatint 10 percig áztatjuk egy kevés hidegvízben, majd kicsavarjuk és
egy kevés forró vízzel felöntjük, hogy elérjük a kellő állagot. Eközben a
tejszínből kemény habot verünk és hozzáadjuk a 6 dkg kakaót és a 12 dkg
vaníliás cukor. Ha ezzel megvagyunk, akkor fokozatosan és lassan hozzáadagoljuk
a zselatint folyamatos keverés mellett.
Eközben megsült a tésztánk, amit
félrerakunk hűlni, majd kettévágunk, hogy két vékony tésztaréteget kapjunk. Az
egyik lap tetejét megkenjük a tejszínes krémmel, a másik lapot vízgőz fölött
olvasztott jó minőségű csokoládéval (a csokit és a vajat együtt olvasztjuk,
hogy szép csillogó és könnyen vágható csoki réteget kapjunk) vonjuk be. Ha megkeményedett a csokis lapunk teteje kissé, akkor vágjuk fel a felhelyezés előtt a lapot kisebb kockákra, mert így nem nyomjuk szét az alatta elterülő krémet szeletelés közben. Jó tanács: ha a tésztalap kihűléséig a krémünket a hűtőbe raknánk és ott esetleg becsomósodna, akkor egyszerűen keverjük ki még egyszer csomómentesre robotgéppel.
Tálalás:
Forró vízbe mártott, majd
szárazra törölt késsel szabályos szeleteket vágunk és tejszínhabbal dekoráljuk.
Jó tanács: szeletelés előtt, ha van időnk tegyük a sütinket a hűtőbe, hogy
könnyebb legyen szeletelni.
Fázisképek:
1.lépés: A felvert tojásfehérjéhez adagoljuk egyesével a sárgákat |
2.lépés: Majd mehet hozzá a kakaó és a liszt, végül a sütés |
3.lépés: Addig beáztatjuk a zselatint és kimérjük a hozzávalókat a krémhez |
4.lépés: Felverjük a tejszínt |
5.lépés: Hozzáadjuk a cukrot és a kakaót, majd a zselatint |
6.lépés: A megsült lapot kihűtjük és félbevágjuk |
7.lépés: Csokit olvasztunk |
8.lépés: Megkenjük az egyik lapot |
9.lépés: Majd a másik lapot a krémmel vonjuk be |
10.lépés: Felszeleteljük a csokis lapunkat |
11.lépés: Összerakjuk a sütinket és mehet a hűtőbe |
12. lépés: Jöhet a tálalás |
Jó étvágyat hozzá! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése