2016. február 25., csütörtök

Méteres sütemény



Érkezik egy rég blogolásra ítélt recept, amit már vagy fél éve szeretnék feltölteni, de elkevertem hozzá a képeket :) Deeeeeeeeee megtaláltam, szóval jöjjön egy másik nagy kedvencünk a méteres sütemény. Mamám minden alkalommal elkészíti, mikor van valami ünnepség nálunk, így ez egy klasszikusnak számító süti a családban :)

Hozzávalók a tésztához:

-          5 tojás
-          26 dekagramm porcukor
-          26 dekagramm liszt
-          2 csapott evőkanál kakaó
-          1 csomag sütőpor
-          1,5 deciliter étolaj
-          1, 5 deciliter víz
-          1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

-          20 dekagramm porcukor
-          20 dekagramm vaj
-          tej a pudinghoz
-          1 csomag puncs ízű pudingpor
-      rum ízlés szerint

Tetejére:

-          15 dekagramm étcsokoládé
-          5 dekagramm vaj


Elkészítés:

Felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, hozzáadjuk a cukrot és kemény habot verünk. Majd lassacskán hozzáöntjük fokozatosan az étolajat és a langyos vizet. Majd mehet bele a tojássárgája, a sütőpor és a liszt. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük a masszánk felét, majd egy másik szintén kivajazott, kilisztezett formába a massza másik felét, amihez hozzákevertük a kakaót. Ezután 170 fokos sütőben készre sütjük, kb. 40-45 perc kellett neki, de az első fél óra letelte után próbálkozunk meg egy tűpróbával is. 

Közben a pudingporból és a tejből sűrű krémet főzzük a szokásos módon és a vajat a porcukorral habosra verjük, ha pedig kihűlt a puding, akkor a kettőt csomómentesre keverjük.

A kihűlt tésztákat felszeleteljük a képen látható módon, majd állítva, szeletenként megkenjük a krémmel. Egy szelet kakaós piskóta, krém, egy szelet sárga piskóta, krém és így tovább…)
Végül a csokoládét megolvasztjuk vízgőz felett a vajjal és leöntjük a kész süteményünket. Tálaláskor ferdén szeleteljük, mert így kapjuk meg a kívánt formát. Jó étvágyat hozzá!

Fázisképek: 



1.lépés: Kimérjük a hozzávalókat, szétválasztjuk a tojásokat
2.lépés: Felverjük a tojásfehérjét, majd az olajat, a vizet, a lisztet
hozzáadjuk a szokott módon
3.lépés: A masszát kettészedjük és fele kakaós, fele natúr verzióban
megy a sütőbe
4.lépés: A vajat, rumot és cukrot habosra keverjük
5.lépés: A használati utasítás szerint pudingot főzünk
6.lépés: Kihűtjük a piskótákat és a pudingot
7.lépés: A habos vajas masszát a pudinggal csomómentesre
keverjük
8.lépés: Felszeleteljük a piskótákat egyenlő vastagságúra
9.lépés: Jöhet a rétegezés
10. lépés: Így néznek ki az összeállított sütik, a csokibevonat előtt
11.lépés: Olvasszunk csokoládét
12.lépés: Bevonjuk a mázzal a sütit
13. lépés: Szeleteljük fel ferdén
14. lépés: Majd jöhet a tálalás és kívánok hozzá jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése