2013. december 15., vasárnap

Mézeskalács (egyből puha)

Tudom, tudom előbb ígértem a receptet, de elmaradt a blogolás. Igazából a díszítést is csak most fejeztem be, szóval arról képpel nem szolgálhatok még, csak a tegnapi sütésről vannak képeim. Ez a recept nem a beígért bevált receptem, de ez is megragadott. Nem elég, hogy gyors, nincs vele annyi munka, de nagyon puha is! Egyik barátnőm (Bogi) lepett meg vele, hogy próbáljam ki, mert ő megvan vele elégedve. Mondom, akkor egy próbát megér és igaza is lett! Szóval ha nincs elég időm, kedvem akkor ezt a receptet fogom használni, máskülönben a tavalyi recept az adu. 

Amit tudni kell erről a receptről, nem kell egy éjszakát a hűtőszekrényben tartani, egyből gyúrható és süthető. Egyből puha és ha fémdobozba rakjuk jó sokáig is eláll. Már ha marad belőle...sajnos vagy nem sajnos nagyon gyorsan fogy ;)

Hozzávalók a mézeskalácshoz:

- 20 dkg méz
- 10 dkg margarin
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék ( én sajátot kevertem, nem szeretem a boltit...)
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 darab tojás

Hozzávalók a mézeskalács fűszerkeverékhez (saját recept):

- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- egy leheletnyi ánizs és szerecsendió
- kevés narancshéjat is reszelhetünk bele

Hozzávalók az írókához:

- 1 tojásfehérje
- 20-25 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál citromlé
- színes ételfestékek (ha folyékonyat használunk, adjunk még hozzá porcukrot, mert felhígíthatja!)

Hozzávalók a piros fénymázhoz:

- 1 tojássárgája
- piros ételfesték
- 2 teáskanál tej

Ezeket összekeverjük és bevonjuk vele a mézes kalácskákat, majd 6-9 perc alatt 50 fokon rászárítjuk. 

Elkészítés:

Először a margarint és a mézet, a fűszerkeverékkel összeolvasztjuk, majd lehűtjük. A többi hozzávalót kimérjük, átszitáljuk egy tálba, majd összegyúrjuk a kihűlt mézes keverékkel, kinyújtjuk és formákra szaggatjuk. A formákat egy tojás fehérjével megkenjük sütés előtt. 180 fokon kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni és lehet díszíteni és fém dobozva tárolni vagy egyből fogyasztani. 

Fázisképek:

1.lépés: A fűszerkeverék összeállítása
2.lépés: A kávédaráló mindent elintéz helyettünk :)
3.lépés: A mézeskalács hozzávalóit összeszitáljuk
4.lépés: Feltesszük a mézet,margarint és a fűszereket
5.lépés: Összedolgozzuk a tésztát
6.lépés: Kiszaggatjuk a formákat
7.lépés: Megsütjük a tésztánkat
8.lépés: A piros fénymáz kidolgozása
9.lépés: 1-2 x felvisszük a mázat a kész formákra
10.lépés: Mehet a sütőbe, hogy rászárítsuk
Az első adag díszített mézeskalácsaim 2013
Az első adag díszített mézeskalácsaim 2013
Az első adag díszített mézeskalácsaim 2013
Még nem díszített mézeskalácsok
Ha bárkinek bármi kérdése van, szívesen válaszolok rá! Jó szórakozást a készítéshez! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése