Amit tudni kell erről a receptről, nem kell egy éjszakát a hűtőszekrényben tartani, egyből gyúrható és süthető. Egyből puha és ha fémdobozba rakjuk jó sokáig is eláll. Már ha marad belőle...sajnos vagy nem sajnos nagyon gyorsan fogy ;)
Hozzávalók a mézeskalácshoz:
- 20 dkg méz
- 10 dkg margarin
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék ( én sajátot kevertem, nem szeretem a boltit...)
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 darab tojás
Hozzávalók a mézeskalács fűszerkeverékhez (saját recept):
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- egy leheletnyi ánizs és szerecsendió
- kevés narancshéjat is reszelhetünk bele
Hozzávalók az írókához:
- 1 tojásfehérje
- 20-25 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál citromlé
- színes ételfestékek (ha folyékonyat használunk, adjunk még hozzá porcukrot, mert felhígíthatja!)
Hozzávalók a piros fénymázhoz:
- 1 tojássárgája
- piros ételfesték
- 2 teáskanál tej
Ezeket összekeverjük és bevonjuk vele a mézes kalácskákat, majd 6-9 perc alatt 50 fokon rászárítjuk.
Elkészítés:
Először a margarint és a mézet, a fűszerkeverékkel összeolvasztjuk, majd lehűtjük. A többi hozzávalót kimérjük, átszitáljuk egy tálba, majd összegyúrjuk a kihűlt mézes keverékkel, kinyújtjuk és formákra szaggatjuk. A formákat egy tojás fehérjével megkenjük sütés előtt. 180 fokon kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni és lehet díszíteni és fém dobozva tárolni vagy egyből fogyasztani.
Fázisképek:
1.lépés: A fűszerkeverék összeállítása |
2.lépés: A kávédaráló mindent elintéz helyettünk :) |
3.lépés: A mézeskalács hozzávalóit összeszitáljuk |
4.lépés: Feltesszük a mézet,margarint és a fűszereket |
5.lépés: Összedolgozzuk a tésztát |
6.lépés: Kiszaggatjuk a formákat |
7.lépés: Megsütjük a tésztánkat |
8.lépés: A piros fénymáz kidolgozása |
9.lépés: 1-2 x felvisszük a mázat a kész formákra |
10.lépés: Mehet a sütőbe, hogy rászárítsuk |
Az első adag díszített mézeskalácsaim 2013 |
Az első adag díszített mézeskalácsaim 2013 |
Az első adag díszített mézeskalácsaim 2013 |
Még nem díszített mézeskalácsok |
Ha bárkinek bármi kérdése van, szívesen válaszolok rá! Jó szórakozást a készítéshez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése