Tudom az elnevezés kissé bizarr, de tényleg finom. Ez nem az a fajta tésztaalap, amit nyújtófával lehet formázni, a nevében ugyanis benne van, hogy nyúlós. Ez az alap nem a megszokott, de finom magas és omlós pizzánk lesz tőle, csak kissé maszatosabb meló jár vele. Ezt a receptet csak ritkán szoktam készíteni, amikor nosztalgikus kedvem van, mert ezt még a nagymamámtól tanultam, aki nem a vékony pizzák híve volt ;) De a közeljövőben jövök majd a rendes vékony pizzás receptemmel is, de néha lehet ilyen is, szóval...
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 dl langyos víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 púpos mokkáskanál só
- pici cukor
Fogjuk a hozzávalókat és jól kidolgozzuk a tésztánkat. Ne ijedjünk meg, ha kissé ragacsos lesz, ilyennek kell lennie. Ha szép hólyagosra dolgoztuk a tésztát, akkor meleg helyre tesszük pihenni olyan 20-35 percet. A tészta tetejét hintsük meg enyhén liszttel és takarjuk le konyharuhával. Az edényből egyből egy kiolajozott tepsibe öntsük, majd ott nyomkodjuk szét a megfelelő méretűre. Előtte tanácsos a kezünket bevizezni, mert akkor nem tapad rá a tészta. Egy igen finom, puha tésztát fogunk kapni. A tetejét megkenjünk pizzakrémmel és mindenki kedve és ízvilága szerint ízesítheti a pizzát. 170 fokos sütőben készre sütjük. Extra tipp: Mielőtt betennénk a sütőbe picit pihentessük még, hogy a "nyomkodás után" magához térjen a tésztánk. A másik tipp, hogy én házi pizza alapot készítettem hozzá, sokkal finomabb úgy.
Fázisképek:
1. lépés: Mindent összekeverünk |
2. lépés: Dagasztás és pihentetés utáni állapot |
3.lépés: Ujjal szétnyomkodjuk |
4.lépés: Megkenjük házi pizza alappal |
5.lépés: Rátesszük a többi hozzávalót |
6. lépés: Készre sütjük |
Kész pizzaszelet páromnak (igen ez hatalmas, lehet kisebbre is szelni) ;) |
Jó étvágyat kívánok!
Nyamiii...ez álá Thermál vagy saját?:)
VálaszTörlésSzia, ez saját pontosabban még mamám csinálta nekem mindig gyerekkoromban :D neki ez volt a pizza :D de majd valamikor feltöltöm a Laci féle pizzát is szerintem, most hogy mondtad....
Törlés